Hírek

Hegedű-zongoraszonáták 9800-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

The Strad: Hegedűszonáták Mozart pályafutásának korai és későbbi szakaszából

Bár a kísérőfüzet nem tesz említést korhű hangszerek használatáról, az előadás hangminősége és stílusa a felvételt ebbe a kategóriába sorolná. A K305-ös szonáta vidám felfogásából adódóan Fejérvári Zoltán staccato billentyű-játéka ideálisan egészül ki Kállai Ernő fiatal magyar hegedűs takarékos vibrato használatával. A darab a K304-essal együtt Mozart korai kéttételes szonátáinak egyike, s a duó ragaszkodik is a zeneszerző meghatározásához: „szonáták billentyűs hangszerre hegedűkísérettel”. Fejérvári feszes trillái valóban a csembaló hangzásához állnak közel.
A CD további részén Mozart későbbi életének nagyobb terjedelmű szonátái szólalnak meg; a hangszerek most egyformán a központban vannak. A szélső tételek tempója élénk, anélkül hogy elsietett lenne, a központi andanték ékesszóló líraisággal áradnak. Különösen a K454-es szonáta nyitótételének pajkos megközelítését élveztem; ez a hangulat folytatódik a K526-os szonáta előadásában is. Sok skálamenet, mely annyi lemezen indokolatlanul elsietve hallható, itt tökéletes artikulációval szólal meg.
A hangmérnökök csodálatra méltó egyensúlyt teremtenek a hangszerek között s bár a hegedűszólam nem jelent nagy kihívást e négy műben, Kállai kifinomult és elegáns játéka is hozzájárul a nagyon ajánlott felvétel besoroláshoz. (DAVID DENTON, 2015. május - The Strad)

Cím: Mozart: Szonáta hegedűre és zongorára

Zeneszerző: W. A. Mozart

Előadók: Kállai Ernő (hegedű), Fejérvári Zoltán (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32740

2015. július 01.Hungaroton