Hírek

Hegedűversenyek 9801-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

Gramophone: J. S. Bach: Hegedűversenyek

Az 1981-ben alakult Capella Savaria nem csak Magyarország, hanem talán egész Kelet-Európa első régi zenei együtteseként szerzett elismerést magának. Lemezre vett repertoárjuk általában a fősodrású barokk zenét járja körül, így nyilván kellemes változást jelentett számukra, amikor a stúdióban Bach szólóhegedűre írt versenyműveinek társaságában találták magukat.
Figyeljünk a “szóló” szóra. Nem a szokásos két szóló-koncertós kínálatról van szó a mindig-ragyogó d-moll kettősversennyel. Itt a várakozásnak megfelelően az e-moll és az a-moll, valamint két rekonstruált versenymű szerepel, melyekről az a vélekedés járta, hogy eredetileg hegedűre íródtak, de csak későbbi csembaló concerto-változatokban (d-moll illetve f-moll-ban) maradtak fenn. Mindkettőt korábban is számtalanszor lemezre vették, de szerintem ez az egyedi párosítás kevésébé szokásos.
Előadásukkal kapcsolatban az első benyomás a tiszta és kidolgozott hangzás, melyet a játékosok energikussága segít.
Egy idő után azonban kicsit nyomasztóvá válik, mivel a szólista meglehetősen közel, a csembaló és a kettős nyakú basszuslant pedig kicsit túl hangsúlyosan van jelen az egyensúlyban. Mi több, Kalló Zsolt szólóhegedűjének közvetlensége nem mindig válik javára: bár játékát élénkség és gyorsaság jellemzi, helyenként nélkülözi a kecsességet és az intonációs pontosságot, s a d-moll concerto kezdő ütemeit kicsit cincogva szólaltatja meg.
Az a-moll concerto néhány váratlan, de eleven legatóján kívül nincsenek előadói díszítések; sok tempót viszont feszesnek, sőt néha elsietettnek találtam. Az utolsó tételekben azonban jól eltalálja Kalló, ahol erőteljesen örömteli tánc érzetét kelti. Ez azonban nem elég ahhoz, hogy a lemez a nagyon ajánlott kategóriába kerüljön.
(Lindsay Kemp)

Cím: Hegedűversenyek

Zeneszerző: Johann Sebastian Bach

Előadó: Kalló Zsolt és a Capella Savaria

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32749

2015. április 01.Hungaroton