Hírek

Operaáriák 9794-200px
1 999 Ft 2 199 Ft A teljes album ára

IRR: Operaáriák

A Hungaroton CD-jén az Armel Operaverseny és Fesztivál két díjnyertese került össze, bár a duettekhez képest nem eléggé „össze”. A 2012-es verseny legjobb női énekeséül Victoria Markaryan grúz szopránt, férfi megfelelőjeként Philippe Brocard francia baritont ítélték. A választott áriák némelyike elcsépelt. Ilyen például a ‘Caro nome’, ‘O mio babbino caro’ és a ‘Largo al factotum’. Markaryan Amina ‘Ah! non giunge’ dalát (Az alvajáró) ragyogó tónussal és elevenen szólaltatja meg; az előtte elhangzó szépen frazírozott ‘Ah! non credeában’ egy pici sóvárgás, sőt szomorúság is rejlik a hangjában. A ‘Ruhe sanft’-ban (Zaïde) szépen valósítja meg a felfelé ugrásokat, Saint-Saëns Parysatisának ‘Le rossignol et la rose’ sorát pedig finoman írja körül. Említetlenül hagyott számai a ‘Qel guardo’ (Don Pasquale) és a ‘Je veux vivre’ (Roméo et Juliette). A trillákban nem igazán jó.

Brocard a megszólaltatott három Mozart darabba lendületet visz: Papagenóként például könnyed hangindítással; Nilakantha ‘Lakmé, ton doux regard’-jában enyhe legató-használattal, míg a Puritánok ‘Ah! per sempre’-jében mindkettőről és lekerekített hangzásról tesz tanúbizonyságot.
Lescaut ‘Ah, quoi bon I’économie’ -jának megformálását (Manon) koncentrált könnyedség jellemzi, mely nagyon vonzó számomra. Brocard hangszíne inkább teljes bariton, mint bariton-martin vagy basszbariton. A ‘Largo al factotum’ árián senki tényleges éneklési képességét nem óhajtom lemérni, bár túlzás nélkül interpretálja. Brocard méltón egészíti ki a francia baritonénekesek nem túl széles körét.
A Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor vezényli.

Cím: Operaáriák

Zeneszerzők: Wolfgang Amadeus Mozart, Vincenzo Bellini, Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Jules Massenet, Camille Saint-Saëns, Léo Delibes, Charles Gounod

Előadók: Victoria Markaryan (szoprán), Philippe Brocard (bariton), Szegedi Szimfonikus Zenekar, vezényel Gyüdi Sándor

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32739

2015. április 01.Hungaroton