Hírek

Annie Fischer: The Centennial Collection 9789-200px
8 097 Ft 8 697 Ft A teljes album ára

Gramophone: Fischer Annie centenáriuma

Ha Richter Beethoven-játéka szikár és egyszerű, Fischer Annie-é a drámaiság, öröm és lírai átélés kombinációjára tör. Ebben az évben ünnepeljük születésének 100. évfordulóját, amelyre a Hungaroton egy három CD-ből álló ünnepi „Centenáriumi gyűjteményt” adott ki. Ez tartalmazza a III. Zongoraverseny alapvető 1966-os felvételét, mely nem áll távol a néhány évvel korábban a DG számára egy másik százévessel, Fricsay Ferenccel készített felvételtől – eltekintve attól, hogy a budapesti Szimfonikus Zenekar nem áll teljesen a Bajor Állami Szimfonikus Zenekar szintjén.

Ugyanaz a DG lemez Mozart két rondóját is tartalmazta zenekarral, melyek közül az egyiket, az 1965-ben felvett K. 382-at Fischer itt is, ott is a varázslat és elegancia elegyével játssza. Schubert Szonátáját D 960 (1968) a cizellált Richter tökéletes ellentéteként szenvedéllyel és imponáló lendülettel adja elő (az első tétel ismétlése nélkül), míg Liszt Szonátája (1953) gondosan mérlegelt előadásban szólal meg, s bár erőteljesen indítja útjára, kerüli a féktelen virtuozitást a higgadtabb szinoptikus áttekintés javára. Mozart két zongoraversenye, a K. 466 és a 467-as (mindkettő 1965) a kiegyensúlyozottságot és a ragyogó előadásmódot egyesíti magában, hasonlóan Fischer korábbi Filharmóniai verzióihoz (melyek jelenleg egy EMI Icon dobozban hozzáférhetők), bár a korábbi zenekari kíséretek itt is finomabbak.

Szerepel még a C-dúr Fantázia és Fúga K. 394 fontos előadása és egy további Schubert, az f-moll Impromptu D 935 No. 1, melyben a merészség és a békés zsánerkép érzetének váltogatása közeli névrokonára, Edwin Fischerre emlékeztet. Ragyogó gyűjtemény, értékes kiegészítője Fischer teljes Beethoven szonátái sorozatának.

Cím: The Centennial Collection

Zeneszerzők: Franz Schubert; Liszt Ferenc; Ludwig van Beethoven; Wolfgang Amadeus Mozart

Előadó: Fischer Annie (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 41011

2014. október 27.Hungaroton