Hírek

Kamarazene brácsával, Vol. 1 8360-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

das Orchester: Kósa György: Kamarazene brácsával - 1.

Magyarország határain kívül valószínűleg nagyon kevesen ismerik Kósa György (1897-1984) zeneszerzőt és zongoraművészt. Élete nagy részét hazájában töltötte, a nemzeti zenetörténet részese és formálója volt: először Bartók Béla magántanítványaként, majd Kodály Zoltán zeneszerzés osztályában, Dohnányi Ernő növendékeként, végül a budapesti Zeneakadémia zongoratanáraként. Kósa György volt az első magyar zongoraművész, aki az 1920-as évektől koncertsorozatokat adott Bach összes zongoraművéből. Pályafutása kiteljesedését először a nácik, majd a kommunista kultúrpolitika akadályozta. Idős volt már, amikor részben rehabilitálták, és az új magyar avantgárd előfutáraként méltatták.

A mostani új CD megpróbálja elérni, hogy a zeneszerző Kósa Györgyöt valamelyest beemelje a köztudatba. A hangfelvételek egyfajta zenekari közös produkcióként jöttek létre, hiszen Dirk Hegemann, Michael Hsu és Renie Yamahata az SWR Stuttgarti Rádió Szimfonikus Zenekarának vezető tagjai (Simone Riniker Maier vendégként csatlakozott hozzájuk). A muzsikusok nemcsak játékuk bámulatos összhangjával tűnnek ki, hanem a zeneileg rendkívül igényes darabokat technikailag és hangzásban is figyelemre méltó színvonalon szólaltatják meg. A Németországban szinte teljesen ismeretlen zene különösen Dirk Hegemann játéka révén válik igazán meggyőzővé, akinek zengő Casparo da Saló-brácsája végigkísér a kamarazenei darabokból készült válogatáson.

Kósa György alapvetően a magyar nyelv dallamvezetéséhez igazodó stílusa nyilvánvaló módon tanárai, Bartók Béla és Kodály Zoltán hagyományát követi, azonban többnyire nem alkalmaz népzenei elemeket, ehelyett szubjektívabb kifejezésmódot részesít előnyben, amely részben személyes élményt is tematizál: míg az 1943-ban írt Duó hegedűre és brácsára című kamaradarab inkább tárgyilagos főhajtásnak tűnik Johann Sebastian Bach munkássága előtt, az 1946-ban keletkezett Vonóstrió a zeneszerző fájdalmát kifejező búcsúének, amellyel a háborúban meggyilkolt feleségének és leányának állít emléket. A két hegedű és brácsa (csellót nélkülöző) szokatlan együttese egyértelműen a két asszonyt és a zeneszerzőt szimbolizálja, mindamellett éteri hanghatásokat tesz lehetővé, és szívszorongató benyomást kelt.

Elhunyt barátnak állít emléket a több mint harminc évvel később brácsára komponált Megemlékezés - In memoriam című darab is. Végül különösen izgalmas felfedezést ígér az 1964-ből és 1969-ből származó Miniatűrök és Hat új miniatűr című két ciklus, amelyek brácsára és hárfára írt műveket tartalmaznak, összesen 22 különleges csengésű zenei aforizmát, amelyek meglepő hangzási és asszociációs tereket hozna létre. A második sorozatot a mai napig nem publikálták (a zenészek a kéziratból játszották el a műveket a hangfelvétel során), de ez remélhetőleg nem várat magára sokáig. (Joachim Schwarz)

Cím: Kamarazene brácsával - 1.

Zeneszerző: Kósa György

Előadók: Dirk Hegemann (brácsa), Michael Hsu, Simone Riniker Maier (hegedű), Renie Yamahata (hárfa)

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32717

2013. szeptember 20.Hungaroton