Hírek

Bartók Új sorozat: Sonatas for Violin & Piano Nos 1, 2 - Sonata for Solo Violin 8580-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

Gramophone Awards 2013: Kiemelkedő előadás: Bartók I. és II. hegedűszonáta és szólószonáta hegedűre

Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán teljesítménye újra ámulatba ejt

Kelemen Barnabás jelenleg az egyik legjobb hegedűjátékos a világon: rettenthetetlen virtuóz, aki olyan szinten érti az általa előadott zenét – és különösen Bartók zenéjét –, ami csak a kortárs magyar művészek legjobbjainak adatott meg: például a zeneszerző Fischer Ivánnak vagy a karmester-zongorista Kocsis Zoltánnak, akivel Kelemen gyakran ad koncertet és készít felvételt közösen. Bartók II. hegedűversenye Kelemen és Kocsis előadásában zajos sikert aratott a kritikusok körében, a közelmúltban született számtalan kiváló rivális felvétel (Zehetmair, Steinbacher, Ehnes) ellenére. Hogy miért? A képzelet, a szenvedély és a szigorú intellektus művészi együttese keltette hatást csak fokozta az ámulatba ejtő technikai tudás és a gyönyörű hang.

Kocsis zongorázik ezen a CD-n, amely a múlt század legnehezebb, hegedűre írt mesterművei közül vonultat fel hármat. A két hegedű-zongora szonátában, melyek az 1920-as évek elején születtek, Kelemen és Kocsis minden fordulóval megküzd, és csak akkor enged magának pihenőt, amikor a perzselő napsütést az éjszaka rejtélyei váltják fel. A kettő közül a harciasan disszonáns I. szonáta tartalmazza a legkevesebb kompromisszumot, míg a II. szonáta kissé közelebb áll a magyar népzenei hagyományokhoz. A szólószonáta, melyet Bartók kései éveiben írt Yehudi Menuhin számára, egészen más stílust képvisel. Kelemen itt mindent kihoz a Presto tempójú zárótételt színező opcionális negyedhangokból.

A második tételt alkotó fúgát úgy szólaltatja meg, mintha tucatnyi előadó lenne egy személyben, a rejtélyes Melodia tétel szinte imaként hangzik, és a komoly játéktechnikai kihívást jelentő Tempo di ciaccona tétel sem fog ki rajta.

Miután James Ehnest az egekig magasztaltam (nem alaptalanul), most legalább részben vissza kell vonnom, amit korábban írtam. A kritikus élete már csak ilyen – a bőség zavara egyrészt élvezet, másrészt arra késztet, hogy újragondoljuk a korábban felállított rangsort.
Barnabás, nálam most Ön az első – egyelőre. (Rob Cowan)

Cím: Bartók Új Sorozat: I. és II. hegedű-zongoraszonáta - Szonáta hegedűre

Zeneszerző: Bartók Béla

Előadók: Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HSACD 32515

2013. szeptember 17.Hungaroton