Hírek

Bartók Új sorozat: Sonatas for Violin & Piano Nos 1, 2 - Sonata for Solo Violin 8580-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

Gramophone: Bartók - Hegedűszonáták – No 1, Sz75; No 2, Sz76. Szonáta hegedűre, Sz117

A Bartók-hegedűszonáták kimagasló minőségű felvételeinek szokatlanul széles választéka bizony nem kis fejtörést okoz kritikusnak és gyűjtőnek egyaránt. Épp megörültem, hogy a Chandos kiadta James Ehnes kiváló szólószonáta-felvételét, amikor megjelent Kelemen Barnabás változata, mely, ha nem is teszi Ehnesét feleslegessé, egyértelműen egyenrangú alternatívát kínál. A két változat között a fő különbség a Presto finálé, melyben az opcionális negyedhangokkal Kelemen tovább tudja fokozni a zenei feszültséget. Bartók szándéka szerint a nem egyértelmű hangok feladata, hogy további színt vigyenek a tételbe; Kelemen kezében pontosan ez történik. Ehnes változatának fő erénye egyfajta melegség, és bár ezt Kelemen is fontosnak tartja, ugyanakkor élt is visz a játékba. Ez jó hatással van többek között a fúgára, ahol a második szólam belépésénél azonnal észrevehető, hogyan emeli ki a nagyobb dinamikus kontraszt az ellenpontos szerkesztéstechnikát.

A második hegedűszonátánál elsőként Isabelle Faust és Florent Boffard változatát vettem összehasonlítási alapul, a második tétel elejét figyelve, ahol Kelemen és Kocsis szabadabban kezeli a ritmust. A 3:20 mp-es pont körül igazán megnő a lendület, sokkal játékosabban közelítik meg a hamarosan következő, bizarr, cigányzenét idéző rész éles disszonanciáit. Az első szonáta fináléjában Kelemen épp oly hatékonyan éleszti a lángokat, mint Christian Tetzlaff, azonban Kocsis játéka hevesebb, mint Leif Ove Andsnesé; a szenvedélyes első tétel esetében a digitális változatok közül a Naxos szuperkedvező árú, Pauk Györggyel és Jandó Jenővel készült felvétele a leglíraibb. Ugyanezt – a nyers energia és a misztikus hangulat hatásos keverékére épülő – szonátát hasonlóan lenyűgözően szólaltatja meg David Oistrakh és Sviatoslav Richter, illetve (a különösen heves) Gidon Kremer és Martha Argerich (élő felvétel Berlinből).

Kelemen és Kocsis előadása rendelkezik a felsorolt változatok minden pozitívumával, és ezt megfejeli még extra adag tűzzel, intenzitással és azzal a szívszorító érzéssel, mely a hazai gyökerekből fakad, ami ilyen mértékben a többi felvétel egyikében sincs jelen. Természetesen senkit nem beszélnék le arról, hogy hűséges maradjon az említett kiváló alternatívák bármelyikéhez, de mindenkit biztatok arra, hogy ennek az új felvételnek is találjon helyet a kollekciójában. Kelemen és Kocsis játéka a csúcsot képviseli, és az, hogy mindhárom remekmű egyetlen, 76 perces SACD lemezen található, már csak a hab a tortán. A felvételt a szerző jegyzetei egészítik ki.

Cím: Bartók Új Sorozat: I. és II. hegedű-zongoraszonáta - Szonáta hegedűre

Zeneszerző: Bartók Béla

Előadók: Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HSACD 32515

2013. augusztus 30.Hungaroton