Hírek

Dohnányi: Piano Pieces 9020-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

American Record Guide: Dohnányi: Zongoradarabok

A Detroit-ban született, majd az Oberlin Konzervatóriumban és az Indiana Egyetem Zeneművészeti Karán tanult, majd annak oktatójaként is tevékenykedő Eder személyében új név került fel a zongoraművészek listájára. A művésznő kutatói ösztöndíjjal egy évet töltött a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol alkalma nyílt elmélyülni a XX. századi magyar zeneszerzők zongoraműveiben.

Bár a lemez a közelmúltban megjelent Martin Roscoe sorozatot (M/J 2012) folytatja, semmi sem utal arra, hogy egy újabb Dohnányi-széria nyitóeleme lenne. Az összehasonlítás azonban elkerülhetetlen, mivel a Hyperion által Martin Roscoe tolmácsolásosában megjelentetett Négy zongoradarab (op. 2) és a Valses Nobles (Schubert után) ezen a korongon is szerepel.

A Négy zongoradarabot Eder kissé lassúbb tempóban és kevesebb hévvel adja elő, mint Roscoe. Jobban érezteti viszont a Brahms-hatást, és a Scherzót (I) szebben szólaltatja meg, noha Roscoe játéka intenzívebb, szaporább. Az első Intermezzót higanysebességgel, kereken másfél perccel rövidebb idő alatt abszolválja, mint Eder, holott az ő tempója sem mondható lassúnak. Mindkét előadó a második Intermezzót játssza a legkifejezőbben, de Eder ennél is több időt ad az élvezetre. A legnagyobb különbség a befejező Capricciónál érezhető, amit Eder 10,27 perc alatt játszik le, míg Roscoe-nak ugyanehhez mindössze 7,52 percre van szüksége. A markáns tempóbeli különbség miatt Eder előadása nyugodtabbnak érezhető, de mindkettejük felfogásában hatásosan szólal meg a zene. E cikk szerzőjének szerencsére nem kell kettejük között választani. Mindazonáltal ha a kedves olvasó talán mégis Roscoe stílusára voksol, azt csak azért teszi, mert az ő előadásmódjában többet élvezhet e nagyszerű zeneszerző zongoramuzsikájából.

A Valses Nobles mindkét előadó részéről szép teljesítmény. Eder játéka ennél a műnél is kissé kimértebb és kevésbé virtuóz, de egyúttal érzelemdúsabb és mélyebben átélt. A hat zongoradarabot (op. 41) 1945-ben komponálta a szerző, azt követően, hogy elhagyta Magyarországot. Hangvételük jobbára befelé forduló, de a gyorsabb részeknél azért nem marad el egy cseppnyi mosoly. A „Harangok” Dohnányi utolsó, fia emlékére szerzett műve, aki az orosz frontvonal mögött egy hadifogolytáborban halt meg. Tónusa ennek megfelelően sötét, a korai Brahms-hatás nyoma alig érezhető. A „Pastorale - Magyar karácsonyi ének” pontosan azt adja, ami egy ilyen műtől elvárható.

Eder érzékeny és szeretetteli Dohnányi interpretációjával elnyerte elismerésünket. A New York Állami Egyetemen a Purchase College tanáraként saját jegyzeteket készített és számos felvételt készített. (Alan Becker)

Cím: Zongoradarabok

Zeneszerző: Dohnányi Ernő

Előadó: Terry Eder (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32725

2013. augusztus 01.Hungaroton