Hírek

Hidden Treasure - Viola Masterpieces 8361-200px
5 398 Ft 5 798 Ft A teljes album ára

The Strad: Egy kiváló brácsaművész gazdag és sokrétű válogatás-albuma

Ez a kiváló minőségben rögzített dupla CD Rivka Golani szenvedélyes zenészi munkásságának kézzelfogható tanúsága. Emellett azonban praktikus áttekintést is nyújt a romantika és posztromantika korának brácsamuzsikájáról, Mendelssohn kamaszkori, 1824-es szonátájától Zimbalist spanyol hangulatú Sarasateanájáig, melyet az 1940-es években William Primrose számára komponált. Anélkül, hogy utánozni próbálná e nagy virtuóz magabiztosságát, Golani biztos kézzel győzedelmeskedik a mű számos kihívásán, mindvégig saját gyönyörű, sötét tónusában maradva. Az összeállításban szereplő másik kifejezetten virtuóz, bár dallamosabb mű Enescu 1906-os Konzertstückje, melyet a Párizsi Konzervatórium számára vizsgadarabként írt. A műben szereplő számos kromatikus futamot Golani tökéletes tisztasággal szólaltatja meg, a második témában diadalmasan hangzanak fel a kettősfogások akkordjai.

A Bowen által 1918-ban, Lionel Tertisnek írt Fantázia hallgatása közben nehéz nem arra gondolni, hogy a zeneszerzőt az „angol Rahmanyinovnak” becézték: a záró rész felvezetése és a zongoraszólam gazdagsága az orosz zeneszerző dekadensen túlzó stílusát idézi. Itt és a három eredeti szonátában – Mendelssohn, Rubinstein és Vieuxtemps műveiben – előtérbe kerül Michael Hampton finom zongorajátéka. Akár Mendelssohn könnyed, klasszicista futamait, akár a későbbi zeneszerzők testesebb darabjait hallgatjuk, Hampton mindenhol megtalálja a helyes hangvételt, és figyelemmel van a partnerére.

Pártos Ödön elégikus, a holokauszt áldozataira emlékező kompozíciója, az In memoriam itt az eredetitől eltérően brácsára és vonósokra hangszerelve szólal meg. Golani – a zeneszerző tanítványa – szívből jövő előadása hűen közvetíti a mű mondanivalóját. (Carlos María Solare)

Cím: Hidden Treasure

Zeneszerzők: Rubinstein, Vieuxtemps, Enescu, Bowen, Mendelssohn, Pártos & Zimbalist

Előadók: Rivka Golani (brácsa), Michael Hampton (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HCD 32721–22 (két lemez)

2013. június 03.Hungaroton