Hírek

Bartók Új sorozat: Sonatas for Violin & Piano Nos 1, 2 - Sonata for Solo Violin 8580-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

BBC Music Magazine: I. és II. hegedű-zongoraszonáta; Szonáta hegedűre

Az évek során Bartók két hegedűszonátáját számos lemezen örökítették meg, nem utolsó sorban Isabelle Faust és James Ehnes. Ez az új, kimagasló műszaki színvonalú SACD-kiadvány kétségkívül eléri, helyenként túl is szárnyalja az elődöket intenzitásban.

Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán szinte improvizációs szintű spontaneitással közelít Bartók rapszodikus művéhez, anélkül, hogy egy pillanatra is megfeledkezne a nehéz, komoly szellemi kihívást jelentő darab strukturális követelményeiről. Játékuk, mely kísérletező és szenvedélyes, a tónusok és a tagolásmód legszélesebb spektrumát vonultatja fel, a tombolóan agresszívtől (különösen a II. szonáta zárótételében) a rejtélyesen távolságtartóig (a baljós gyászének az I. szonáta lassú tételének közepén). A már ismert szakaszok is új megvilágításban tűnnek fel – jó példa erre, amikor a lendületet hirtelen visszafogják az I. szonáta első tételének felénél, mely ettől minden korábbinál kísértetiesebbé válik.

Kelemen teljesítménye egyértelműen a szólószonáta jelenleg elérhető legkiválóbb felvételei sorába emeli a kiadványt. Az előadó technikai tudása, mely a zárótétel igéző tisztaságában is megmutatkozik, egy pillanatra sem kétséges, de Kelemen játéka egyben melegséget, líraiságot és emelkedettséget is visz a darabba. (Erik Levi)

Előadás: *****
Felvétel: *****

Cím: Bartók Új Sorozat: I. és II. hegedű-zongoraszonáta - Szonáta hegedűre

Zeneszerző: Bartók Béla

Előadók: Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HSACD 32515

2013. május 27.Hungaroton