Hírek

Bartók Új sorozat: Sonatas for Violin & Piano Nos 1, 2 - Sonata for Solo Violin 8580-200px
2 699 Ft 2 899 Ft A teljes album ára

The Strad: Három Bartók-hegedűszonáta kiváló előadók erőteljes tolmácsolásában

Kelemen Barnabás erőteljes felfogásban adja elő Bartók három szonátáját (amivel nincs egyedül). A Kocsis Zoltánnal együtt megszólaltatott I. szonáta rendkívüli teljesítmény, tele tűzzel és lendülettel. A sokrétű első tétel mindvégig lebilincselő élményt nyújt. A középső, kíséret nélküli Adagio tételben Kelemen hajlékony, visszafogott és fókuszált (bár a mikrofonok közelsége miatt a lélegzetvételek meglehetősen erősen hallhatóak). A finálé lehengerlő - Kelemen vonója alatt szinte sistereg a G-húr.

A II. szonáta előadásmódja magával ragadja a hallgatót. A nyitó fél-improvizációk transzszerű hangulatot teremtenek, az ezt követő gyors ritmus- és hangulatváltások pontosan illeszkednek a népzenei ihletésű motívumok váltakozásához. Az utolsó ütemek mágikusan csengenek le, a sok variációban feltűnő nyitótéma utolsó, vad kirobbanásától az éteri hangzású utolsó akkordokig.

Mindkét előadó olyan kiválóan – egyszerre nyersen és kifinomultan, hevesen és líraian – játszik, hogy szinte hiányoljuk Kocsist a hegedű szólószonátából. Az előadásmód itt egy kicsit túl erőteljesre sikerült – biztosan szükséges a G-húr minden hangos hangjegyét ilyen agresszívan megszólaltatni? – emellett Kelemen helyenként Bartók tempóváltásait is kissé szabadosan értelmezi. Dallamos játéka ettől függetlenül összességében lenyűgöző. (Tim Homfray)

Cím: Bartók Új Sorozat: I. és II. hegedű-zongoraszonáta - Szonáta hegedűre

Zeneszerző: Bartók Béla

Előadók: Kelemen Barnabás (hegedű), Kocsis Zoltán (zongora)

Katalógusszám: Hungaroton, HSACD 32515

2013. május 06.Hungaroton